Lleida és Patrimoni de la Humanitat

Patrimoni de la Humanitat

Lleida és patrimoni de la Humanitat. I es que les seves joies romàniques en forma d’esglésies i ermites, les seves pintures que evoquen al començament de la humanitat, el seu cel net i estrellat, o els seus abruptes i bells paratges de muntanya, no tenen rival. I no ho diem nosaltres, ho diu la UNESCO que ha reconegut fins a vuit béns naturals i culturals de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida com un patrimoni únic. Són els següents:

Conjunt romànic de la Vall de Boí

El temps sembla passar lent en aquest territori que amaga fins a vuit temples romànics declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El seu caràcter únic, que ha resistit al pas del temps i tot tipus de catàstrofes, i la seva gran representació de l’art romànic, les converteix en autèntiques perles. La seva visita suposa un viatge al segle XI i XII.

  • Descobreix una mica més en aquest altre post: Art Romànic.

Art rupestre de l’arc Mediterrani

L’art rupestre és el llenguatge dels primers pobladors del món que ha sobreviscut fins als nostres temps. En concret, el de l’arc mediterrani pertany al Patrimoni de la Humanitat des de 1998. Es tracta de 16 jaciments lleidatans que presenten una singularitat i atractiu sense igual. Destaquen les pintures de la Roca dels Moros del Cogul, a les Garrigues.

  • Descobreix una mica més en aquest altre post: Art Rupestre.

Falles del Pirineu

Les festes del foc que els pobles del Pirineu celebren en la nit més curta de l’any també tenen la seva particular distinció. Aquesta festivitat, que consisteix en la crema de falles amb diferents rituals, va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2015. Una gran manera de donar-li la benvinguda a l’estiu!

La Pedra Seca

L’art de construir murs de pedra seca, tal com s’ha fet durant segles, en els petites comarques lleidatana és Patrimoni de la Humanitat. Es tracta de murs i cabanyes aixecats pels habitants de la zona amb una arquitectura única i diferent depenent de cada poble i cultura.

Certificat Starligth

El cel estrellat de Lleida és únic. En concret, les condicions atmosfèriques que es produeixen en la zona del Montsec ofereixen les condicions perfectes per a somiar que toques el cel. Allí, es troba una de les Reserves Starlight de la UNESCO, la qual cosa garanteix un cel excepcional per a l’observació astronòmica.

Parc Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Milers d’hectàrees de llacunes, llacs, cascades i boscos conformen aquest parc, l’únic Parc Nacional de Catalunya i un dels més emblemàtics del país. L’Aigüestortes és Destinació turística i reserva Starlight a causa de la seva naturalesa. Situat en el nord de Lleida, entre les comarques del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, és el gran pulmó de la província.

Geoparc Conca de Tremp-Montsec

Els secrets del planeta es troben en aquesta conca del Prepirineu lleidatà. Jaciments, llacunes, i congostos donen forma a la Conca de Tremp-Montsec, un espai que pertany a la Xarxa Mundial de Geoparcs reconeguts per la UNESCO. Es tracta d’un dels millors llocs del món per a observar, aprendre i gaudir de les Ciències de la Terra.

Val d´Aran: destinació Biosphere

La Vall d’Aran és una destinació de muntanya amb certificat. En concret, aquest paratge ostenta la certificació Biosphere Destination de l’Institut de Turisme Responsable de la UNESCO. Aquest títol avala que és una destinació sostenible que gestiona de manera responsable l’activitat turística.

Descobreix més sobre el Patrimoni Mundial a Lleida aquí: www.aralleida.cat/publicacions/patrimoni/