La gastronomia de Lleida homenatja el bon fer mediterrani

Gastronomia Lleida

Coca de recapte: Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

La gastronomia de Lleida ret homenatge el Mediterrani. Viatjar al territori lleidatà et brindarà l’oportunitat de gaudir d’una gastronomia senzilla i complerta amb les receptes tradicionals, influenciades per la cuina catalana d’interior i la cuina d’Osca. Qualsevol dels seus plats mereix ser provat!

Davant la gran diversitat de paisatges que el Pirineu lleidatà ofereix al seu pas, els sabors de la seva gastronomia no podien ser menys genuïns i variats. Coincidint en un mateix caràcter artesà i tradicional, la varietat de productes també és molt àmplia, amb diferents característiques i matisos segons es tracti de la cuina dels Pirineus, els Pre-pirineus o del Pla de Lleida.

Terra de Bolets

Els boscos, prats i muntanyes del Prepirineu i Pirineu de Lleida amaguen un gran nombre de bolets, que esperen ser descoberts pels recollidors amateurs i els més experts. Aquests últims guarden secretament els llocs on creixen els bolets més bons per a omplir la cistella cada tardor. Especialment, els podem trobar a la Vall d’Aran, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i Sobirà, la Segarra i el Solsonès.

Al voltant del món dels bolets se celebren multitud d’exposicions, jornades i mostres gastronòmiques amb degustacions de plats cuinats amb bolets, venda de productes, sortides als boscos i, fins i tot concursos!

Pallars Jussà és una de les comarques amb més activitat sobre aquest món. Si t’interessa, no deixis de visitar la seva agenda.

Vins

Parlar de Lleida és parlar de vi. Van ser els romans els que van introduir el cultiu de la vinya en aquest territori deixant una herència que avui, tants segles després, continua intacta. I és que a la demarcació existeixen nombrosos cellers on la tecnologia i la tradició es donen la mà per a oferir deliciosos i variats vins.

  • Vi amb denominació d’origen Costers del Segre. Blancs, rosats, negres i espumosos. Els vins de la conca mitjana del riu Segre, entre el Pirineu i l’Ebre, amb vinyes entre els 200 i 1.100 metres d’altitud, són únics. Aquests brous, amb denominació d’origen, s’elaboren de manera tradicional per a obtenir, una qualitat exquisida.
  • Ruta del Vi de Lleida. Els cellers que formen la Ruta del Vi de Lleida formen part de la DO Costers del Segre. Un complet itinerari recorre aquests cellers, amb parades a restaurants, vinyes i productes de la terra i cultura. Recomanat per als amants de l’enologia: www.rutadelvidelleida.cat

Productes destacats

Però hi ha molts altres productes de qualitat a les terres lleidatanes. T’animem a assaborir els següents:

  • Carns com la vedella protegida dels Pirineus i tots els de la matança del porc.
  • Formatges com el Cendrat del Montsec o el formatge i la mantega del Cadí.
  • Embotits com el famós xolís -salsitxó curat- o la girella -l’únic embotit català de xai.
  • Productes de l’horta, la fruita i del bosc destacant els rovellons i caragols.
  • Oli d’oliva verge extra.

Per part seva, quant a elaboracions o plats típics, els caragols a la cassola, a la llauna o a la brutesca, la coca de recapte, la cassola de tros, la cassolada, la famosa olla aranesa. Així, l’art de la restauració en les terres de Lleida es basa en una cuina autòctona rica i variada en la qual el ressorgiment de nous cuiners i receptes es combina amb una tradició d’arrels mil·lenàries.