Falles del Pirineu: El foc es fa màgia a Lleida

Falles del Pirineu

Nit de falles a Taüll. Vall de Boí @Oriol Clavera

El foc i el Pirineu de Lleida tenen un idil·li especial. Concretament, el que ocorre cada Sant Joan. És en aquesta nit, la més llarga de l’any, en la qual se celebren les Falles del Pirineu, un espectacle de flames, cultura, i màgia que uneix als pobles de les valls d’aquest territori.

Aquesta festivitat, que dóna la benvinguda a l’estiu, va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2015. I es que la combinació entre rituals, torxes a l’aire, música i gastronomia que es produeix aquesta nit és gairebé d’un altre planeta. T’ho perdràs?

En què consisteixen les Falles del Pirineu?

Encara que cada poble té la seva pròpia tradició, es tracta de la data més especial per als habitants d’aquestes valls, els qui encenen les seves falles i dansen al ritme de rituals sota la llum de la lluna.

El festeig es concentra en els fallers, ells són els que descendeixen des de les muntanyes amb torxes enceses fabricades amb escorces i branques amb les quals tracen figures a l’aire, reproduint un antic ritual de pas de la infància a l’edat adulta. Mentrestant, a la plaça, la música i la gastronomia de la zona completen un escenari màgic sense igual.

Es considera que les festes del foc constitueixen una ocasió per a regenerar els vincles socials i enfortir els sentiments de pertinença, identitat i continuïtat de les comunitats. A més, l’endemà al matí, els veïns recullen les brases i cendres de les fogates i les porten a les seves llars i horts per a protegir-los.

On?

Més de mig centenar de municipis distribuïts per Aragó, Catalunya, Andorra i França celebren aquesta tradició ancestral. Algunes particularitats es donen, per exemple, al poble de Isil, a la província de Lleida. Allí, la tradició mana encendre un tronc d’arbre enmig de la foguera que serveix de senyal per a indicar als joves participants que comencin el seu descens des de l’alt de la muntanya.

També són especials, les tradicions de Les i Arties, a la Val d’Aran. El haro (tronc encès enmig de la plaça) de Les es planta a la festivitat de Sant Pere per a cremar el següent any, mentre que a Arties s’arrossega per tot el poble, amb la gent saltant d’un costat a l’altre.

Patrimoni de la Humanitat

La Unesco va incloure aquestsa peculiar celebració, anomenada “Festes del Foc del Solstici d’Estiu als Pirineus”, a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2015. A més de la seva espectacularitat, els esforços d’aquests pobles de la vall, gairebé aïllats, per mantenir viva una tradició única els ha valgut el reconeixement. I es que en moltes d’aquestes valls s’ha portat a terme una important labor per part d’associacions culturals per al ressorgir de la festivitat.

 

Vine a Lleida i gaudeix d’una nit tan màgica que no podràs oblidar!