La icona de l’art rupestre es troba a Lleida

Art Rupestre Lleida

Pintures Rupestres del Cogul (Les Garrigues) @Nelson Souto

Traslladar-se milers d’anys enrere i entendre a l’ésser humà actual és possible a Lleida, ja que compta amb un dels conjunts d’art rupestre més importants de tota Catalunya. L’ésser humà sempre ha tingut la necessitat d’expressar les seves inquietuds i pensaments. Quan l’escriptura no existia, la millor manera d’expressar allò que sentien i pensaven era a través de l’expressió plàstica. I resultat d’això és el conjunt que trobaràs a les Terres de Lleida. L’art rupestre constitueix un conjunt d’una categoria excepcional que descriu el mode de vida, en una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i temàtica, que et faran conèixer i entendre el final de la prehistòria.

Què veure?

L’art rupestre lleidatà es tracta del grup més gran que es pot trobar a tota Europa. En ell podràs trobar una gran varietat d’exemples que et faran traslladar a milers d’anys enrere, però, especialment, et sorprendran els 16 jaciments arqueològics lleidatans que han estat reconeguts per la UNESCO com depositoris de pintures de gran valor i Patrimoni de la Humanitat.

Destaca la Roca dels Moros del Cogul, a les Garrigues, la qual es considera un dels jaciments més importants de la Península Ibèrica. Es tracta d’una cavitat d’uns 10 metres d’amplada, 3 de profunditat i 4 d’alçada, on podràs observar 45 figures gravades a la pedra i una escena del ball interpretada com a ball fàl·lic. A més, et proposem trobar aquelles inscripcions que evidencien que va ser un santuari en dues èpoques destacades de la història. T’animes a descobrir-ho?

En aquesta llista també es troba la cova de Cogulló, a Vilanova de Meià; i la dels Vilados, a Os de Balaguer, molt interessant per a comptar les seves 29 figures esquemàtiques de l’Edat de Bronze. Cridaner de visitar també és la Roca del Rumbau de Peramola o els abrics de la Granja d´Escarp, oposats a conseqüència de prospeccions mineres. A aquests jaciments s’afegeixen moltes altres joies rupestres que fan de Leida el lloc perfecte on aprofundir molt més en aquesta temàtica. Ens traslladem milers d’anys enrere?

De ruta

Si ets amant de l’arqueologia o simplement t’agradaria sentir-te com Indiana Jones per un dia, et proposem realitzar la ruta per l’art rupestre de Lleida. Tot un recorregut pels jaciments més importants, des de les Garrigues fins a Alt Urgell, que no et deixarà indiferent.