La màxima expressió de l’art romànic català es troba a Lleida

Art romànic

L’art romànic viu a Lleida. El temps discorre lentament a les valls de la província lleidatana, que ha sabut mantenir la identitat de les seves esglésies romàniques, el gaudi de les seves aigües cristal·lines i les seves delícies gastronòmiques.

D’entre totes les joies del territori, el Romànic de la Vall de Boí és excepcional per la concentració en un espai tan reduït d’un número tan elevat d’esglésies d’un mateix estil arquitectònic. Aquest fet, a primera vista, pot sorprendre però cal recordar que en el segle XI – XII, quan els temples van ser construïts, complien un paper molt més enllà de ser només llocs d’oració on es reunia, i fins i tot refugiava, molta gent.

Aquestes esglésies s’han conservat al llarg del temps amb poques modificacions gràcies a l’aïllament de la Vall fins a ben entrat el segle passat. Per tant, una visita a aquest espai constitueix un viatge en el temps cap al conjunt romànic en la seva concepció inicial.

Què veure?

El romànic en tota la seva esplendor troba el seu referent a la Vall de Boí. Un dels més interessants d’Europa, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. La visita a la Vall té com a parades obligatòries les seves vuit esglésies i una ermita que gaudeixen de tal distinció: les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, la Assumpció de Cóll i la ermita de Sant Quirc de Durro.

Una de les seves característiques principals és la unitat d’estil arquitectònic. La integració, en un entorn de gran bellesa, d’aquestes senzilles i sòbries construccions complementa i realça el paisatge. Veuràs amb els teus propis ulls l’acurat treball de la pedra, els esvelts campanars de torre i la decoració exterior d’arcs cecs i bandes llombardes.

Pots fer aquesta aventura cultural pel teu compte però si ho prefereixes, el Centre del Romànic de la Vall de Boí també ofereix el servei de visites guiades per a grups i particulars pràcticament tot l’any, mitjançant cita prèvia i en diferents idiomes.

A més, trobarem en molts dels pobles del Pirineu, esglésies o capelles romàniques, entre les quals destaquem el Conjunt Monumental de Son del Pi i la Catedral de la Seu d’Urgell.

Pantocràtor

El Pantocràtor o Absis de Sant Climent de Taüll és una de les obres mestres del romànic europeu. Es tracta d’una pintura romànica pertanyent al conjunt de la decoració mural de l’església de Sant Climent de Taüll dins de la Vall de Boí. Actualment, s’exposa al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Art romànic en família

Que els més petits es converteixin en autèntics pintors acolorint les esglésies romàniques de la Vall de Boí és una de les activitats per a famílies que et permetran endinsar-te en el patrimoni d’aquest territori. També existeix una activitat familiar en forma de joc de pistes per a descobrir els tresors del conjunt romànic. La diversió està assegurada!

Descobreix més detalls aquí: www.aralleida.cat/cultura/conjunt_romanic