Val d’Aran, destí de pobles amb encant, rutes i pistes d’esquí infinites

Val d'Aran

A la Val d’Aran, als Pirineus de la província de Lleida, l’encant d’un paisatge amb pobles de postal, gastronomia exquisida, riquesa monumental i aventura a la natura, enlluerna a tot aquell que el visita. I es que aquesta comarca envoltada de muntanyes ho té tot. Des de pedalar amb una bicicleta de muntanya entre els seus boscos i cascades, fins perdre’t pels seus carrerons, esglésies i museus, o lliscar per la neu de les inacabables pistes de Baqueira Beret. Venir fins la Val d’Aran és descobrir la màgia.

Situat a l’extrem nord-occidental de Catalunya, al llarg de la frontera amb Aragó i França, la vall ocupa una superfície de 620 quilòmetres quadrats, amb una població de gairebé 8.000 habitants i un total de nou municipis. Està envoltada de muntanyes de més de 3.000 metres d’altitud on han nascut fins a 10 cries d’óssos; té 354 quilòmetres de camins forestals; és travessada de banda a banda pel riu Garona: i amaga un paisatge únic de set llacs, el Circ de Colomèrs.

Els millors pobles de la Val d’Aran

Enfilat al capdamunt de la Val d’Aran hi ha el que molts han qualificat com el poble més bonic d’Espanya, Bagergue. Apartat de l’enrenou de les ciutats, aquest enclavament ofereix joies arquitectòniques amb les muntanyes i els prats, verds o blancs segons la temporada, com a espectadors.

També es pot visitar la capital de la comarca, Vielha, un magnífic poble dividit pel riu Nere. Al casc s’hi barregen grans avingudes amb carrers estrets i cases antigues. Com si haguessin sortit d’un conte de fades també hi ha els pobles de Bossòt i Bausen, tots dos amb un conjunt monumental i un entorn amb aires de fàbula, mentre que Les, l’últim poble abans d’entrar a França, és famós per la seva aigua .

Què fer?

  • Caminar i pedalar. La Val d’Aran és l’escenari perfecte per als amants de l’esport entre natura. En els seus turons hi ha un gran nombre d’itineraris per a la pràctica del muntanyisme, amb bons albergs i refugis. També hi ha rutes per pedalar amb bicicleta o pujar als lloms d’un cavall. Imprescindible: admirar l’imponent Salt de Pish, el més important i emblemàtic de la vall conformat per dos espectaculars cascades; i fascinar-se amb Els Ulls del Diable o de Júpiter, on reapareixen les aigües de la glacera de l’Aneto després de recórrer més de 4 quilòmetres subterranis.
  • Enfundar-se els esquís. Els esports hivernals tenen a la Val d’Aran una de les estacions més importants de tot el país, Baqueira Beret, amb prop d’una cinquantena de pistes. Envoltada de cims que voregen els 3.000 metres i amb un clima que garanteix les nevades pràcticament els 365 dies de l’any, Baqueira mai decep.
  • Fer la ruta dels 7 llacs al Circ de Colomers. Proposem realitzar una parada i admirar aquest paisatge de somni de llacs glacials. Hi ha diferents rutes i senders per conèixer-los tots (un d’ells circular) que parteixen des de l’estany gran de Colomèrs i et porten fins a les seves aigües cristal·lines.
  • Gaudir dels plats a taula. Des de l’hort, la caça i la pesca arriben els ingredients dominants de la cuina de la Val d’Aran. L’olla aranesa és el plat més representatiu, mentre que entre els productes destaquen els formatges, el paté o la botifarra.

En família

  • Un tren per a tothom. Recórrer en família els emblemes de la vall sobre un petit tren turístic és una magnífica activitat per gaudir a l’estiu. L’horari del tren és de 9:00 a 18:00 hores de dilluns a diumenge i surt des del Centre d’Interpretació d’Artiga de Lin.
  • Aran Park. Una autèntica escola de la natura en mig dels Pirineus. La seva visita, d’aproximadament dues hores de durada, permet veure en semi-llibertat a óssos, linxs, llúdrigues, llops, marmotes, voltors, o cérvols en el seu entorn natural. A la seva pàgina trobareu tots els detalls: www.aran-park.es

Dades d’interès

Oficina d’Informació Turística Val d´Aran

Sarriuléra, 10

25530 Vielha

Teléfono: 973 64 01 10

www.visitvaldaran.com