Parc Natural de l’Alt Pirineu, un refugi de fauna i flora inigualable

Parque Natural Alto Pirineo

El Parc Natural de l’Alt Pirineu és un privilegi a la terra. Les seves més de 60.000 hectàrees d’extensió el converteixen en el més gran de tot Catalunya, i el seu enclavament, entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, regala al visitant una enorme diversitat de paisatges i ecosistemes. És el parc on anar després de les petjades dels óssos bruns, les llúdrigues, els isards, els voltors, les perdius blanques, o el llangardaix de Pirineu, o també, on descobrir l’almesquera, un animal família dels talps que només habita en aquesta zona.

Aquí, la geologia és la reina. I és que no tots els dies es pot estar davant del Llac de Certascan, la llacuna glacial més extensa de tot Catalunya; o amb la vista posada a la Pica d’Estats, que amb els seus més de 3.000 metres d’altitud s’erigeix ​​també, com la muntanya més alta de la comunitat.

Què fer?

Gaudir de l’aire pur. El Parc disposa d’una extensa xarxa d’itineraris per a senderistes perfectament senyalitzats per calçar-se les botes i perdre’s entre muntanyes. Aquests senders formen una xarxa que comunica totes les valls i zones principals mitjançant la recuperació de camins històrics i n’hi ha de molts tipus: de gran recorregut, per observar la fauna salvatge, geològics, i fins seguint els passos dels últims càtars (doctrina religiosa ) per Catalunya.

  • Descobrir tresors ocults. Una altra bona opció és visitar els diferents pobles que envolten el parc, entre ells s’amaguen veritables joies en forma d’edificis romànics i barrocs.
  • Apuntar-se a alguna de les seves activitats. Des del Parc Natural organitzen tota una agenda d’activitats per temporada. Es pot consultar al web del Parc que apareix a les dades d’interès.

Rutes recomanades

  • Port Ainé – Mirador de Pallars (Raquetes de neu): La ruta comença a l’estació d’esquí de Port Ainé i ascendeix pel magnífic bosc de pi negre de la Coma del Forn.
  • Ascens a la Pica d’Estats (Muntanyes mítiques de Catalunya): El seu recorregut fins als 3.143 metres d’altitud porta a coronar el punt més alt de Catalunya i una de les muntanyes més coneguda del país.
  • Estany de Baciver des de Beret: L’excursió comença des de l’aparcament de l’Orri i s’eleva fins als cristal·lins estanys de Baciver. A més de 2.100 metres d’altura et trobaràs amb els dos llacs glacials que formen part del Parc.

En família

  • Pantà de la Torrassa. Aigües tranquil·les, truites, rutes en bicicleta o cavall … el pantà és una opció ideal per passar un dia en família.
  • Estany de la Gola. Es tracta de tota una vall amb rutes per diferents nivells, gustos i moments. Això sí, cal informar-se dels accessos, sobretot en període hivernal.
  • Un passaport per a famílies: www.exploraelparc.cat. El carnet d’explorador espera als més petits de la casa. Una educativa i divertida iniciativa per anar segellant paratges naturals, realitzar activitats i descarregar material interactiu. Completar-lo té premi!

Dades d’interès

Parc Natural de l’Alt Pirineu

C/ de la Riba, 1

25595 Llavorsí

Tel.: 973 62 23 35

Fax: 973 62 20 70

parcsnaturals.gencat.cat/ca/alt-pirineu/