Parc Nacional d’Aigüestortes, el pulmó del Pirineu

Parque Nacional Aiguestortes

El Parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un refugi de la natura. Situat al nord de Lleida, entre les comarques del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, és el gran pulmó de la demarcació. Especial no tan sols pels seus impressionants paisatges, sinó per ser l’únic Parc Nacional de Catalunya, declarat com a tal el 1995.

Amb una extensió de 14.119 hectàrees, forma part de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i també dels Aiguamolls d’Importància Internacional; i el seu cel, un dels més nets del país, és Destinació Turística i Reserva Starlight per la Unesco.

Quatre comarques, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Vall d’Aran, es reparteixen la seva bellesa.

El terra del Parc Nacional es va formar a l’Era Primària i està format per pissarra i granit. Té paratges d’una gran bellesa, com són: el Coll del Portarró (Espot), amb els seus vertiginosos 2.400 m., la Mata de València d’Àneu, o els seus més de 200 llacs, com el de la Cabdella, un conjunt de 27 llacs units mitjançant túnels subterranis.

Què fer?

  • Visitar els llacs. N’hi ha més de dos centenars i tots de formació granítica, però destaca el Llac de Sant Maurici al peu de la muntanya de Els Encantats, reconegut com un dels paisatges més emblemàtics de Catalunya. També destacar que existeixen diferents miradors que permeten les vistes dels llacs, com el mirador de l’Estany de Ratera.
  • Activitats a l’aire lliure. Senderisme, alpinisme, esquí de muntanya i BTT són algunes de les moltes activitats que pots realitzar entre les seves valls i pics. Descobreix les rutes i itineraris que permeten als amants de la muntanya gaudir d’aquest espai. Si ets dels valents, animat amb la ruta Carros de Foc, una ruta circular de 56 km. i gairebé 9.000 m. de desnivell acumulat que uneix els 9 refugis del Parc Nacional.
  • El telefèric, el qual et permet ascendir en menys de quinze minuts des del Llac de Sallente fins a l’Estany Gento.

Pobles a visitar

  • Boí és un dels pobles que no et pots perdre si visites la Vall, els seus carrers i diferents monuments romànics fan d’aquest poble un lloc amb molt d’encant. La seva església es reconeix com un petit temple rural ple d’història i va ser declarada Patrimoni de la Humanitat.
  • Espot és el poble que fa de porta del Parc d’Aigüestortes. Està situat a la dreta de la Noguera Pallaresa i a la Vall del riu Escrita. També posseeix una de les estacions d’esquí més importants del Pirineu català.

En família

  • Caminar entre boscos i cascades per la Mata de València i el Bosc del Gerdar. El primer es troba just on comença la zona de conservació del Parc Nacional d’Aigüestortes i constitueix el bosc d’avets més important de la Península Ibèrica. Aquest dens paratge és un dels pocs llocs on encara es pot escoltar el cant del gall fer (gall de bosc o gall salvatge), una espècie amenaçada. Per la seva part, al Bosc del Gerdar el principal entreteniment és gaudir dels seus pins negres.
  • Buscar als “minairons“, petites criatures del bosc. A l’estiu, el Parc organtiza excursions de mig dia en família per descobrir aquestes fantàstiques criatures que s’amaguen entre arbres i roques.

Dades d’interès

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Seu administrativa

Ca de Simamet
C/ de les Graieres, 2
25528 Boí
Telèfon: 973 69 61 89
Fax: 973 69 61 54

parcsnaturals.gencat.cat/aiguestortes

Casa del Parc
C/ de Sant Maurici, 5
25597 Espot
Tel/fax: 973 62 40 36