UNESCO Global Geoparc Orígens, refugi de riquesa geològica, paleontològica i cultura única

Geoparc Mundial

El Global Geoparc Orígens és la immensitat de l’univers sencer davant els teus ulls, les restes de fa milions d’anys als teus peus, i una geologia excepcional a les teves mans. I es que la Serra del Montsec, a Lleida, on es troba aquest parc, és un dels millors llocs del món per observar, aprendre i gaudir de les Ciències de la Terra, ja que en els seus paisatges es troba un registre geològic dels últims 550 milions d’anys d’història de la Terra.

Les seves espectaculars formacions rocoses i rics recursos naturals, són resultat del procés de desaparició de la mar que existia, fa més de 36 milions d’anys, al cor geogràfic de Catalunya i que es va evaporar amb l’alçament dels Pirineus.

El Geoparc lleidatà el formen 19 municipis de quatre comarques: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell que, conjuntament superen els 2.000 quilòmetres quadrats.

Parc Astronòmic del Montsec

El Parc Astronòmic del Montsec ofereix les condicions perfectes per somiar que toques el cel, però aquesta vegada amb els ulls oberts. Es tracta d’un dels entorns amb menys contaminació lumínica del Sud d’Europa que a més, gaudeix d’unes condicions excepcionals de foscor, i una baixa afectació dels municipis de la zona, el que garanteix la qualitat i la preservació d’aquest cel nocturn, per molt temps més!

Tot això fa que aquesta zona del Prepirineu de Lleida pugui lluir el segell de destinació Starlight. Això vol dir que compta amb la doble certificació de Destinació Turística i Reserva Starlight, que atorga la Fundació Starlight amb l’aval de la UNESCO, per distingir els millors espais d’observació de les estrelles.

En família

  • Territori de dinosaures. Dins d’aquest parc es troben nombrosos elements que ajuden a explicar l’evolució de la vida. Restes fòssils com ossos, ous i petjades dels darrers dinosaures que van viure a Europa abans de la seva extinció, que ens ajuden a entendre com l’habitaven. Venir al Geoparc Mundial és descobrir els orígens d’un territori on van passejar els últims dinosaures de la història!
  • Reserva de Boumort. Visitar la serra de Boumort i observar els cérvols és un espectacle sorprenent. Des de mitjans de setembre fins a mitjans d’octubre es produeix, a més, la brama del Cérvol. Es tracta de l’època de l’aparellament, en la qual és fàcil observar els grans cérvols mascles bramant per intentar atreure les femelles. Dins d’aquest paratge es poden realitzar diferents excursions a peu, amb bicicleta de muntanya i amb vehicles tot terreny.
  • Fer alguna de les seves georutes com la de les coves del parc que discorre per les galeries del parc, refugis naturals plenes d’elements de gran bellesa i d’història.
  • Pujar al Tren dels Llacs i des dels seus vagons descobrir la bellesa dels paisatges que discorren entre la Plana de Lleida i la Pallars Jussà. Hi ha diferents experiències com “Pallars Nostàlgic”, “Un passeig per la Pobla”, o “La Brama del Cérvol”.