El paradís de l’escalada està a Lleida

Escalada

Escalada a la Vall d’Àger @Oriol Clavera

Lleida compta amb algunes de les millors zones d’escalada més antigues de Catalunya. Molt més que una afició o un esport. L’escalada és l’excusa perfecta per fer exercici i gaudir de la naturalesa al mateix temps. La província de Lleida és un dels millors llocs per gaudir d’aquesta experiència única i sentir l’adrenalina a flor de pell. T’apuntes?

¿On practicar l’escalada?

Troba les millors zones per a sentir l’adrenalina de penjar-te l’arnès i ascendir per algunes de les millors vies del país. Et recomanem no perdre’t les següents:

Camarasa

Sant Llorenç de Montgai i Camarasa, a la comarca de La Noguera (Prepirineu de Lleida), es troben algunes de les zones d’escalada més antigues de Catalunya. Aquestes vies tenen orientació nord-oest i, per tant, són perfectes per experimentar els matins d’estiu. Es tracta d’un lloc ideal per poder escalar a l’ombra i molt a prop de la carretera, especialment pensat per aquelles famílies amb nens que prefereixen no allunyar-se massa.

Juntament amb les de Santa Lina, Cubells, Tartareu, Vilanova de Meià i Tarradets, les quals ofereixen una gran varietat de vies obertes: des de la més curta sense grau, perfectes per iniciar-se en la pràctica, fins a les més complicades amb graduació elevada per experts escaladors. La majoria de les parets s’ubiquen a les valls orientades al sud. Per aquesta raó, les vies d’escalada es troben en condicions òptimes durant la major part de l’any: tardor, hivern i primavera. Simplement has de trobar la que més s’adapti a tu i llançar-te!

Cova Gran de Santa Linya

Per una altra banda, la Cova Gran de Santa Linya és la joia de la zona. És una volta de 40m d’alçada amb una caiguda de 35m amb més de 60 vies amb una graduació fins a 8b. La nostra recomanació? Es tracta d’una opció només apta per experts, per tant, si el teu és l’escalada a Cova Gran de Sant Linya gaudiràs com quan erets un nen petit. El congost de Collegats, d’uns 5km de longitud, es troba en un tram de la Noguera Pallaresa, entre la Pobla de Segur i Sort, però més a prop de la Pobla. En aquest cas, com zona d’escalada té moltes vies amb tota mena d’equipament, de llargs, de vorades, artificials durs, etc. Per tant, és molt probable que entre tota la seva varietat trobis aquella que estaves buscant.

Alta Ribagorça

A la comarca de l’Alta Ribagorça, a la zona de la presa Cavallers es troben nombroses vies amb diferents dificultats, itineraris que van dels 10 als 1.000 metres d’escalada sobre un magnífic granit. També trobarem vies a la zona del refugi Ventosa i Calvell i a les Agulles de Travessany i Mangades. Es tracta d’un terreny extraordinari per a la pràctica de l’escalada, tant esportiva com clàssica, ja que, normalment, totes les vies estan equipades o semiequipades i disposen de bones instal·lacions amb ancoratges.

Tinguis la preparació que tinguis, Lleida t’ofereix la possibilitat de gaudir de l’escalada en totes les seves modalitats. Això sí, una vegada ho provis estem segurs que Lleida serà la teva nova parada obligatòria!